FLUDEN
Tento rok přeje literárním výročím… Jedno, vlastně dokonce dvě z nich, se týká významného pražského židovského spisovatele Franze Kafky. Napočítali jsme 100 let od napsání románu Proces a 90 let od úmrtí jeho autora. Jak si to vše můžeme připomenout? Stylově! Zakousnutím se do typického židovského pečiva Fluden.
Fluden je tradiční židovský dezert, který je konzumován při
nejrůznějších slavnostních příležitostech a svátcích. Je to vlastně taková
křehká roláda s fíky a ořechy. Pro nezasvěcené je, dovolím si tvrdit,
netradiční a nový, ale to bych brala jako další z důvodů, proč jej zkusit.
Pokud mu nedáváte moc šancí na úspěch a jste tak trochu skeptičtí, myslím, že
Vás Fluden vyvrátí z omylu. I já jsem byla lehce skeptická, neboť, upřímně,
moučníky tohoto typu moc nevyhledávám, ale Fluden mě přesvědčil, že stojí za
to. Je úžasně křehký, chuťově hezky vyvážený a jednoduše výtečný. Pomeranč
těsto krásně provoněl a lehce máslová chuť mě taky nadchla.
Připravte si:
těsto: 2 ½ hrnku polohrubé mouky, 1 máslo, 1 lžička soli, šťáva z
poloviny pomeranče, ½ - ¾ kelímku smetany ke šlehání
náplň: 2 hrnky mletých vlašských ořechů, ¾ hrnku hrozinek, 1 hrnek
datlí nakrájených na menší kousky, meruňková marmeláda
Postup:
Z mouky, másla a soli, vytvořte těsto drobenkové struktury (pro
začátečníky - máslo se spojí s moukou a hmota se drobí). Přilijte pomerančovou
šťávu a postupně přilévejte smetanu.
Tady přichází první poněkud odhadovací část - těsto se nesmí
lepit, takže smetanu přilévejte opravdu postupně, až vznikne hezké, hladké
těsto, které se bude dát rozválet. Doporučuji hnětat o něco déle, aby se těsto
dobře propracovalo. Až bude hotové, vytvarujte bochánek, zabalte do potravinové
folie a dejte uležet do ledničky alespoň na 15 minut (nejlépe přes noc).
Na náplň smíchejte ořechy s hrozinkami a datlemi. Po vytažení
těsta z lednice, ho rozdělte na dva díly. Jeden rozválejte na pomoučněném vále
na velkou placku. Jednu půlku placky pomažte marmeládou a posypte půlkou
náplně. Zarolujte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Totéž udělejte s
druhou částí těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C, 30 minut.
Radka Prokopová, 4.B
Žádné komentáře:
Okomentovat