sobota 14. června 2014

MADLENKY

Už hodně let pro mne z Combray neexistovalo nic, co nebylo divadlem a dramatem mého ukládání k spánku, když jednou v zimě po mém návratu domů matka viděla, že je mi zima, a navrhla mi, abych vypil proti svému zvyku trochu čaje. Nejdřív jsem odmítl a pak jsem si to, nevím proč, rozmyslel. Matka poslala pro jeden z oněch malých baculatých koláčků, kterým se říká madlenky a vypadají, jako by byly dostaly tvar ve žlábkované lastuře.“ (Marcel Proust, Hledání ztraceného času)



Madlenky jsou typické francouzské pečivo, oblíbené pro svůj tvar i lahodnou chuť. Musím se přiznat, že ačkoliv peču velmi často, madlenky jsem ještě nepekla. Sice jsem o nich už dlouho přemýšlela, ale ještě asi nebyla ta správná příležitost. Nicméně, ta příležitost nastala právě teď a já jsem se do nich s chutí pustila.

Příprava je velice jednoduchá a zvládne je opravdu každý. Problém však nastal s formičkami. Měla jsem pouze 8 silikonových a na zbytek jsem musela použít kovové. To ale opravdu nikomu nedoporučuji. Z kovových formiček madlenky nejdou vyklopit, a tak i přesto, že chutnají pořád báječně, přijdete o vizuální požitek.
Finální verdikt: Madlenky jsou chuťově naprosto báječné. Tedy mě osobně velmi nadchly a doufám, že časem budou lahodné i oku.
Připravte si:
2 vejce, 100g cukru krystal, špetku soli, citronovou kůru (já jsem ale použila pomerančovou), 100g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100g másla a šťávu z 1 pomeranče
Postup:
Vejce, cukr, sůl a citronovou kůru vyšlehejte do pěny (přibližně 2 minuty). Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět prošlehejte. Pak přidejte rozpuštěné máslo a šťávu z pomeranče a naposledy promíchejte. Těsto dejte na dvě hodiny do lednice. Poté je čas rozdělit těsto do formiček (lze použít formičky na naše pracny). Do každé dejte přibližně jednu lžíci. Formička by neměla být plná, protože madlenka ještě trochu nabyde. Prvních pět minut pečte na 190°C, pak ztlumte na 150°C a pečte dalších 5 minut. Je možné, že budou hotové dříve, takže je lepší vydržet je těch 10 minut sledovat. Hotové budou, až budou zlatavé až nahnědlé, to jistě poznáte. No a nakonec už jen zbývá popřát bon apetit!!







Radka Prokopová, 3.B

1 komentář:

  1. Dobrý den chci se zeptat jak dlouho másle my vydrží. Je to trvanlive pečivo?
    Dekuju

    OdpovědětVymazat