Jak stylově oslavit 100 let od Hrabalova narození? Jednou z
možností jsou cupcaky s názvy Hrabalových knih…
Cupcaky se za posledních pár let staly velmi populárními. Není
taky divu – vypadají hezky, dají se udělat na mnoho způsobů, a když se zadaří,
tak dokonce báječně chutnají. Na začátek bych chtěla vyvést z omylu ty, kteří
si myslí, že cupcake je "pouze" muffin s krémem. Není tomu tak.
Muffin je primárně určen jako snídaňové pečivo. Je velký a suchý a jako
základní tuk se většinou používá olej. Cupcake je oproti tomu něco jako mini
dort. Je malý, vláčný a použitým tukem by mělo být máslo. Cupcake je taky o
něco málo (možná i hodně) složitější. Na muffiny stačí všechny ingredience
smíchat a upéct, kdežto do cupcaků se ingredience přidávají postupně a je třeba
každou dobře promíchat.
Teď už ale k tématu. Tentokrát se naše literární pečení nese v
duchu díla velkého literáta – Bohumila Hrabala. Jedná se tedy o cupcaky
ozdobené kromě krému ještě knihami s názvy některých jeho děl. Pro začátečníky
by mohlo jít o ne úplně jednoduchou záležitost, ale chce to jen trpělivost a
myslím, že se nakonec povedou každému.
Připravte si: (na 12 čokoládových cupcaků s kousky bílé čokolády)
těsto: 50 g
kakaa, 240 ml vody, 90 g
polohrubé mouky, 85 g
hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 113 g másla, 200 g cukru, 2 lžičky
vanilkového extraktu (není nutný), 2 vejce, 100 g bílé čokolády
krém: 1 máslo, 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka, cukr podle chuti,
1 lžíce vanilkového extraktu (není nutný)
dozdobení: marcipán nebo jakákoliv jiná tvarovací hmota
Kakao rozmíchejte ve vroucí vodě a nechte vychladnout. Mezitím
smíchejte v menší misce mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé, větší míse,
vyšlehejte máslo s cukrem do krémově hladké hmoty. Přidejte postupně vejce.
Dobře prošlehejte. Přidejte suché ingredience a vanilkový extrakt, prošlehejte
a nakonec přidejte kakao a na kousky nasekanou bílou čokoládu. Plňte přibližně
do ¾ formiček. Pečte na 190°C ,
15 - 19 minut.
Na krém si uvařte pudink ve 300 ml mléka. Nechte dobře
vychladnout. Rozšlehejte máslo do hladka a přidejte pudink, vanilkový extrakt a
cukr dle vaší chuti.
Nakonec vytvarujte knihy z tvarovací hmoty.
Na dobře vychladnuté cupcaky nastříkejte zdobícím sáčkem krém a na
ten položte knihu.
Radka Prokopová, 4.B
Žádné komentáře:
Okomentovat