úterý 28. října 2014

PEČEME S LITERATUROU - HRABALOVSKÉ CUPCAKY

Jak stylově oslavit 100 let od Hrabalova narození? Jednou z možností jsou cupcaky s názvy Hrabalových knih…


Cupcaky se za posledních pár let staly velmi populárními. Není taky divu – vypadají hezky, dají se udělat na mnoho způsobů, a když se zadaří, tak dokonce báječně chutnají. Na začátek bych chtěla vyvést z omylu ty, kteří si myslí, že cupcake je "pouze" muffin s krémem. Není tomu tak. Muffin je primárně určen jako snídaňové pečivo. Je velký a suchý a jako základní tuk se většinou používá olej. Cupcake je oproti tomu něco jako mini dort. Je malý, vláčný a použitým tukem by mělo být máslo. Cupcake je taky o něco málo (možná i hodně) složitější. Na muffiny stačí všechny ingredience smíchat a upéct, kdežto do cupcaků se ingredience přidávají postupně a je třeba každou dobře promíchat.


Teď už ale k tématu. Tentokrát se naše literární pečení nese v duchu díla velkého literáta – Bohumila Hrabala. Jedná se tedy o cupcaky ozdobené kromě krému ještě knihami s názvy některých jeho děl. Pro začátečníky by mohlo jít o ne úplně jednoduchou záležitost, ale chce to jen trpělivost a myslím, že se nakonec povedou každému. 
Připravte si: (na 12 čokoládových cupcaků s kousky bílé čokolády)
těsto: 50 g kakaa, 240 ml vody, 90 g polohrubé mouky, 85 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 113 g másla, 200 g cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu (není nutný), 2 vejce, 100 g bílé čokolády
krém: 1 máslo, 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka, cukr podle chuti, 1 lžíce vanilkového extraktu (není nutný)
dozdobení: marcipán nebo jakákoliv jiná tvarovací hmota
Kakao rozmíchejte ve vroucí vodě a nechte vychladnout. Mezitím smíchejte v menší misce mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé, větší míse, vyšlehejte máslo s cukrem do krémově hladké hmoty. Přidejte postupně vejce. Dobře prošlehejte. Přidejte suché ingredience a vanilkový extrakt, prošlehejte a nakonec přidejte kakao a na kousky nasekanou bílou čokoládu. Plňte přibližně do ¾ formiček. Pečte na 190°C, 15 - 19 minut.








Na krém si uvařte pudink ve 300 ml mléka. Nechte dobře vychladnout. Rozšlehejte máslo do hladka a přidejte pudink, vanilkový extrakt a cukr dle vaší chuti.


Nakonec vytvarujte knihy z tvarovací hmoty.
Na dobře vychladnuté cupcaky nastříkejte zdobícím sáčkem krém a na ten položte knihu.

Radka Prokopová, 4.B



Žádné komentáře:

Okomentovat