Vitamíny jsou malé organické látky,
které pomáhají při metabolismu bílkovin tuků a cukrů, posilují imunitu,
pomáhají při tvorbě tkání, slouží jako prevence některých nemocí a zpomalují
projevy stárnutí. Většinu z nich si tělo nedokáže vyrobit samo, proto je musíme
doplňovat.
Vitamíny rozpustné v tucích jsou
skladovány v těle, v tucích, proto můžou při nadbytku způsobit otravu.
Vitamin A (retinol) – zdravý vzhled
pleti, prevence rakoviny, skladuje se v játrech
zdroj: vnitřnosti, sýry, mrkev,
paprika, špenát,…
Vitamin D (kalciferol) – částečně se
tvoří v kůži
zdroj: tuňák, sardinky, losos, maso,…
Vitamin E (tokoferol) – léčba srdečních
chorob, kožních nemocnění, křečí, jizev
zdroj: listová zelenina, kukuřice,
rostlinné oleje,…
Vitamin K (fylochinon) – správná
srážlivost krve
Vitamíny rozpustné ve vodě se snadno
vstřebávají a jejich nadbytek se vylučuje močí, proto běžně nejsou toxické.
Vitamin B1 (thiamin) – proti únavě, v
těle ho ničí káva a větší množství čaje
zdroj: pivovarské droždí, brambory,
vepřové maso, lískové a vlašské oříšky,…
Vitamin B2 (riboflavin) – pomáhá
spalovat cukry, nemá rád světlo
zdroj: pivovarské a pekařské droždí,
mléko, vejce, kakao, tvaroh,…
Vitamin B3 (niacin) – práce mozku
zdroj: pivní droždí, tuňák, krocan,
slunečnicová semínka,…
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) –
růst vlasů, léčba některých alergií, tvorba protilátek významná pro kosmetický průmysl
(panthenol)
zdroj: maso, zelenina, semínka,…
Vitamin B9 (kyselina listová) – správný
vývoj a správná funkce nervového systému
zdroj: játra, tmavě zelená listová
zelenina, fazole, obiloviny,…
Vitamin B12 (kobalamin) – správné
fungování nervové soustavy, lék proti anémii
zdroj: játra, ledviny, droždí, kefíry,…
Vitamin B6 (pyridoxin) – důležitý při
metabolismu tuků a bílkovin, podporuje imunitní systém organismu, podpůrný
účinek při léčbě nervových a revmatických onemocnění, ledvinových kamenů a PMS
Vitamin C (kyselina askorbová) –
důležitý pro správnou funkci imunitního systému, podporuje odolnost proti
infekcím, zkracuje dobu nachlazení
zdroj: šípky, petrželová nať, černý
rybíz, jahody, křen, zelí, papriky,
pomeranče, citróny,…
Vitamin H (biotin) – zdravá pokožka,
správný vývoj
zdroj: játra, ledviny, žloutek, sója,
ořechy, cereálie,…
Inu, opět se prokázalo, že nejlepší je
držet se zlaté střední cesty, jíst pestře a statečně čelit virovým
nájezdům.
Alena Slavíková, 3.A
Žádné komentáře:
Okomentovat