úterý 28. října 2014

ZDRAVÝ KOUTEK - VITAMÍNY

Příliš mnoho škodí, říkávaly babičky. V tomto případě však škodí i velmi málo…

Vitamíny jsou malé organické látky, které pomáhají při metabolismu bílkovin tuků a cukrů, posilují imunitu, pomáhají při tvorbě tkání, slouží jako prevence některých nemocí a zpomalují projevy stárnutí. Většinu z nich si tělo nedokáže vyrobit samo, proto je musíme doplňovat.

Vitamíny rozpustné v tucích jsou skladovány v těle, v tucích, proto můžou při nadbytku způsobit otravu.
Vitamin A (retinol) – zdravý vzhled pleti, prevence rakoviny, skladuje se v játrech
zdroj: vnitřnosti, sýry, mrkev, paprika, špenát,…

Vitamin D (kalciferol) – částečně se tvoří v kůži
zdroj: tuňák, sardinky, losos, maso,…


Vitamin E (tokoferol) – léčba srdečních chorob, kožních nemocnění, křečí, jizev
zdroj: listová zelenina, kukuřice, rostlinné oleje,…

Vitamin K (fylochinon) – správná srážlivost krve
zdroj: zelené ovoce a zelenina, sója, zelený čaj,…



Vitamíny rozpustné ve vodě se snadno vstřebávají a jejich nadbytek se vylučuje močí, proto běžně nejsou toxické.


Vitamin B1 (thiamin) – proti únavě, v těle ho ničí káva a větší množství čaje
zdroj: pivovarské droždí, brambory, vepřové maso, lískové a vlašské oříšky,…
Vitamin B2 (riboflavin) – pomáhá spalovat cukry, nemá rád světlo
zdroj: pivovarské a pekařské droždí, mléko, vejce, kakao, tvaroh,…
Vitamin B3 (niacin) – práce mozku
zdroj: pivní droždí, tuňák, krocan, slunečnicová semínka,…
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) – růst vlasů, léčba některých alergií, tvorba protilátek významná pro kosmetický průmysl (panthenol)
zdroj: maso, zelenina, semínka,…
Vitamin B9 (kyselina listová) – správný vývoj a správná funkce nervového systému
zdroj: játra, tmavě zelená listová zelenina, fazole, obiloviny,…


Vitamin B12 (kobalamin) – správné fungování nervové soustavy, lék proti anémii
zdroj: játra, ledviny, droždí, kefíry,…

Vitamin B6 (pyridoxin) – důležitý při metabolismu tuků a bílkovin, podporuje imunitní systém organismu, podpůrný účinek při léčbě nervových a revmatických onemocnění, ledvinových kamenů a PMS
zdroj: droždí, brambory, fazole, vepřové maso, vejce, banány, zelí,…


Vitamin C (kyselina askorbová) – důležitý pro správnou funkci imunitního systému, podporuje odolnost proti infekcím, zkracuje dobu nachlazení
zdroj: šípky, petrželová nať, černý rybíz, jahody, křen, zelí, papriky,
pomeranče, citróny,…


Vitamin H (biotin) – zdravá pokožka, správný vývoj
zdroj: játra, ledviny, žloutek, sója, ořechy, cereálie,…

Inu, opět se prokázalo, že nejlepší je držet se zlaté střední cesty, jíst pestře a statečně čelit virovým nájezdům. 

Alena Slavíková, 3.A



Žádné komentáře:

Okomentovat